Scrieri ale Parintelui Arsenie


Parintele Arsenie Boca nu numai ca a mijlocit credinciosilor intelegerea invataturilor adanci ale Sfintilor Parinti, ci a fost el insusi un iscusit scriitor duhovnicesc, in duhul si cu puterea inaintasilor sai. Desi circulau in manuscris, nici una din scrierile sale n-a fost publicata in timpul vietii.

In anul 1995 a aparut prima editie a lucrarii sale fundamentale, "Cararea Imparatiei", in forma definitiva pe care a gandit-o si ne-a lasat-o Sfintia sa in 1949. Lucrarea este, asa dupa cum a subintitulat-o, "un raspuns crestin la nelinistile vremii". Cuvantul de capatai, care este esenta invataturii sale, este chiar cel asezat de sfintia sa inaintea tuturor celorlalte: "Este o singura cale senina: trairea invataturii crestine, in toata adancimea ei si in toata sinceritatea noastra. Asta ramane singura cale sigura, pe care trebuie s-o invatam mereu, in fiecare rand de oameni".
Predicile sale, asa cum le-a scris si le-a pregatit el insusi pentru tipar, sunt cuprinse in lucrarea "Cuvinte vii". Volumul cuprinde cuvintele de foc ale Parintelui, cuvintele innoitoare de suflet, cuvintele ce zguduiau constiinte, schimbau vieti, luminau si inseninau suflete.

Bolnav si slabit de "vitregia" vremilor pe care le-a infruntat, Parintele Arsenie a adormit cu pace intru Domnul la 28 noiembrie 1989, in ctitoria sa de la Sinaia, si a fost inmormantat in cimitirul manastirii Prislop in ziua de 4 decembrie, fiind prohodit de multimea tuturor celor care l-au iubit si pentru care a fost parinte si povatuitor de suflete.

Cele mai vizitate

Un edificiu din cărămizi nearse

PR. MIHAI-ANDREI ALDEA DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA